Tässä on resepti aitoon louisianalaiseen tyyliin valmistettuun fermentoituun tuliseen kastikkeeseen. Tämä herkullinen kastike saa makunsa maitohappokäymisen kautta ja siinä yhdistyvät tuliset chili-paprikat, valkosipuli ja herkulliset mausteet.
Voit säätää tulisuuden makumieltymystesi mukaan ja kokeilla erilaisia lisämausteita saadaksesi juuri haluamasi lopputuloksen. Kokeile tätä kotitekoista hapatettua tulista kastiketta ja tuo ripaus yhdysvaltojen syvän etelän makumaailmaa ruokapöytääsi!


Ainesosat
- 450 grammaa tulisia chilejä (esim. jalapeño, habanero, serrano)
- 4 valkosipulinkynttä, pilkottuna
- valinnaisia mausteita (esim. sipulia, hedelmiä, yrttejä, mausteita)
- 1 ruokalusikallinen sokeria tai hunajaa
- 0,5-1dl etikkaa maun mukaan
Suolaliuokseen - jodioimatonta suolaa
- vettä
Ohjeet
- Valmista chilit: Käytä suojakäsineitä suojataksesi kätesi. Poista chili-paprikoista kannat ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi. Jos haluat miedomman kastikkeen, voit poistaa siemenet ja kalvot.
- Puhdista hapatusruukku hyvin esimerkiksi kiehuvalla vedellä, tai elintarvikekäyttöön tarkoitetulla desinfiointiaineella.
- Mittaa ja valmista suolaliuos: Vettä tulee olla niin paljon, että se peittää ainesosat täysin hapatusruukussa. Suolan määrän saat punnitsemalla ainesosien ja veden yhteispainon ilman ruukkua ja lisäämällä 3% painosta suolaa.
- Paina ainekset alas: Aseta hapatusruukun painokivet pitämään ainekset upoksissa suolaliuoksessa. Tämä estää ilman pääsyn aineksiin ja estää siten pilaantumista.
- Käyminen: Aseta hapatusruukun kansi ruukun päälle. Kannen rakenne päästää kaasun ulos, mutta estää epäpuhtauksien pääsyn ruukun sisään. Säilytä tasaisessa lämpötilassa, ihanteellisesti noin 20-24°C. Hapata chilejä noin 1-2 viikkoa tai kunnes haluttu maku on saavutettu. Maista sitä säännöllisesti seurataksesi käymisprosessin etenemistä. Käytä aina puhtaita välineitä, jotta ruukkuun ei pääse epäpuhtauksia.
- Soseuta ja siivilöi: Kun käymisaika on saavuttu, siirrä käynyt seos, sokeri tai hunaja, sekä etikka tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi. Jos haluat kastikkeesta karkeampaa, soseuta vain haluamaasi koostumukseen. Voit myös halutessasi kaataa aluksi suolaliuoksen pois ja lisätä tehosekoittimeen uutta vettä ja suolaa maun mukaan. Voit myös siivilöidä kastikkeen hienon siivilän läpi, jos haluat sileämmän kastikkeen.
- Pullota ja säilytä: Kaada soseutettu kastike puhtaisiin, steriloiduihin lasipulloihin tai purkkeihin. Sulje ne tiiviisti ja säilytä jääkaapissa.
Muista, että fermentointi on luonnollinen prosessi, joka voi vaihdella. Säädä reseptiä ja käymisaikaa makumieltymystesi mukaan. Nauti itsetehdystä fermentoidusta tulisesta kastikkeesta!