Perinteinen korealainen kimchi kiinankaalista

Kimchi on perinteinen korealainen fermentoitu kaalisalaatti, joka on yksi Korean tunnetuimmista ruokalajeista. Sitä valmistetaan yleensä kiinankaalista, joka suolataan ja maustetaan erilaisilla aineksilla, kuten chilillä, inkiväärillä, valkosipulilla ja kalakastikkeella. Kimchiä pidetään tärkeänä osana korealaista ruokakulttuuria ja se on saavuttanut suosiota ympäri maailmaa.

Kimchi on herkullinen, terveellinen ja monipuolinen ruoka, joka edustaa korealaisen ruokakulttuurin ainutlaatuisuutta ja makuelämyksiä.

kimchi on clear glass jar

Kimchin fermentointiprosessi antaa sille erityisen maun ja hapokkuuden. Fermentaation aikana hyödylliset maitohappobakteerit kehittyvät, mikä tekee kimchistä myös terveellisen ruokavalion osan. Kimchi on ravinteikasta, sisältää runsaasti kuitua, vitamiineja ja probiootteja, jotka edistävät ruoansulatusta ja vahvistavat immuunijärjestelmää.

Ainesosat

  • 1 keskikokoinen kiinankaali
  • 2 rkl jodioimatonta suolaa
  • 4-5 kevätsipulin vartta
  • 1 porkkana
  • 1 rkl raastettua inkivääriä
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl kalakastiketta
  • 1 rkl riisiviinietikkaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1-2 rkl chilijauhetta (voit säätää määrää maun mukaan)
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 1 rkl paahdettua seesaminsiemeniä

Ohjeet

  1. Leikkaa kiinankaali pitkittäin kahtia ja sitten neljään osaan. Huuhtele kaalipalat juoksevan veden alla.

  2. Ripottele merisuolaa kaalipalojen väleihin. Hiero suolaa varovasti kaalinlehtiin, jotta ne pehmenevät. Anna kaalin levätä ainakin 2 tuntia, jotta suola imeytyy hyvin.

  3. Huuhtele kaali huolellisesti kylmän juoksevan veden alla, jotta ylimääräinen suola poistuu. Anna kaalin valua hyvin.

  4. Pilko kevätsipuli ja porkkana ohuiksi suikaleiksi. Murskaa valkosipulinkynnet.

  5. Valmista mausteseos sekoittamalla kulhossa inkivääri, kalakastike, riisiviinietikka, sokeri, chilijauhe, seesamiöljy ja paahdetut seesaminsiemenet.

  6. Levitä mausteseos tasaisesti kaalinlehtiin. Voit käyttää käsineitä, jotta chili ei polta sormiasi.

  7. Lisää kevätsipuli, porkkana ja valkosipuli maustetun kaalin joukkoon. Sekoita hyvin, jotta kaikki ainekset sekoittuvat keskenään.

  8. Paina kaali tiiviisti huolellisesti puhdistettuun hapatusruukkuun ja varmista, että kaikki ainekset peittyvät nesteeseen. (Voit tarvittaessa lisätä hieman vettä). Aseta painokivet kaalien päälle, jotta ne pysyvät nesteen pinnan alapuolella koko käymisen ajan.

  9. Aseta hapatusruukun kansi ruukun päälle. Kannen rakenne päästää kaasun ulos, mutta estää epäpuhtauksien pääsyn ruukun sisään. Säilytä tasaisessa lämpötilassa, ihanteellisesti noin 20-24°C. Anna kimchin käydä huoneenlämmössä 1-2 päivää. Tämän jälkeen voit siirtää sen jääkaappiin, jotta käyminen hidastuu. Kimchi paranee ajan myötä, ja sen maku syvenee jääkaapissa säilytyksen aikana.

Käyttötavat

Perinteistä korealaista kimchia voi nauttia sellaisenaan, lisätä esimerkiksi riisin, nuudelien tai liharuokien kanssa, tai käyttää sitä erilaisten korealaisruokien valmistuksessa. Kimchi on myös terveellinen vaihtoehto, sillä se sisältää probiootteja ja muita hyödyllisiä ravintoaineita.

Nauti perinteisestä korealaisesta kimchistä ja kokeile erilaisia tapoja käyttää sitä ruoanlaitossa!